VRAGEN OVER ONZE BOERDERIJ?

Bel of What'sApp ons gerust!

Jan Willem
0612434416

Spaanse koe welkom in het Drents-Friese Wold? !

De Spaanse Sayaguesa koeien, zwart, stoer, grijze haren rond de bek, een kuif, en horens die ik aan de muur zou willen hebben, liggen in groepjes of alleen in de zon aan de rand van het water. Koeien kunnen zo stil liggen, zo kijken, nieuwsgierig, soms ongeïnteresseerd. In mijn gestaar naar hen voel ik me steeds meer mens. Ik hoop dat ze het naar hun zin hebben in het Nationaal park het Drents-Friese Wold. Misschien missen ze het Spaanse Hoogland waar het heel heet en heel koud kan zijn.

Dit doet me denken aan de vele mensen die huis en haard hebben moeten verlaten. Zullen ze zich welkom voelen, misschien hadden we voor hen ook overal bordjes neer moeten zetten met oorlogsvluchtelingen welkom. Ik moet ook denken aan de gasten in mijn groepsaccommodatie onze-boerderij. Ik wil graag dat ze zich thuis voelen in mijn aankleding, sfeer, bedden, kleur en geur. De website van onze-boerderij lokt hen maar hoe is het als ze er zijn? Ik mag de reacties geloven, die zijn erg positief. Eenvoud die tegelijkertijd rijk voelt. Vanuit de verte zie ik dat het bankje onder de oude spar boven aan het heide veld vrij is.

Ik ren naar boven me verheugend op de boterham in mijn jas zak en het uitzicht. De koeien flats achter het bankje weerhoud me niet. Koeien denken daar ook niet over na maar laten het gewoon achter, hun gift aan de natuur, een kringloop. Mijn schoonouders, al lang overleden, waren hier nog rond. Hun koeien hebben hier stront achter gelaten toen het nog geen heide was. Hun boerderij is nu groepsaccommodatie onze-boerderij. Een broodje eten op een bankje in de zon met de smaak van kaas en de geur van chocolade. Het is Paas zaterdag. Er zullen de komende dagen weer enorme paas bulten worden aangestoken. Vanavond al in Wapse. In het dorp wordt stevig gesnoeid. Wat niet meer nodig is wordt weggehaald om nieuw leven alle kans te geven. Het vuur zal de demonen van de winter verjagen. Welkom lente, uit de wind in een omslagdoek op mijn schapenvacht in een luie stoel, uiterst tevreden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *